Her büyük kulübün zor zamanları olmuştur, olacaktır. Bu zor zamanlar bazen kulüplerin kurtuluşu olur. Çünkü yapılan hatalardan ders alınmıştır ve artık daha temkinli davranılır, daha sağlam işler yapılır.
Galatasaray Kulübü, bu sezon tepeden tırnağa hatalarla dolu bir sezon geçirdi. İzlenilen yanlış transfer politikası, bütün suçun hocalarda aranması, kulübün saygınlığının düşmeye başlaması, bir yönetimin sonunu getirdi.
Yaklaşan başkanlık seçimleri, Galatasaraylı taraftarların içinde, önümüzdeki yıllar için bir umut ışığı doğmasına neden oldu. Herkesin fikir birliği ettiği bir gerçek var: Yeniden yapılanmanın gerekliliği.
Yeniden yapılanma demek, eldeki -az da olsa- doğruların korunup, kulübü çürük elmalardan arındırarak, yanlışların düzeltilmesi demektir. Yeniden yapılanma adına her şeyi kökten değiştirmeye çalışırsanız, başarısız olma ihtimaliniz başarılı olma ihtimalinizden daha fazladır. Benim görüşüm bu yönde.
Peki, nedir Galatasaray'ın doğruları?
1-) Amatör Branşlara Yapılan Yatırımlar
Mevcut yönetimin belki de tek takdir edilecek yönü, amatör branşlara verdiği değer ve yaptığı yatırımlardır. Her ne kadar pek ilgim olmasa da, basketbol şubesinde yapılan adımların kulübü ileriye götürdüğü bir gerçek. Ancak kadın basketbol, voleybol, kürek, su topu gibi şubelerin gereksiz olduğunu düşünüyorum açıkçası. Yine de bu şubelerin artı yönde ilerlemesi birçok taraftarın isteyeceği bir olay olacaktır.
2-) Galatasaray Scout Ekibi
Scouting olayının günümüz futbolunda ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Artık çok parası olan takımların değil de, daha hızlı davranıp, oyuncuları daha erken keşfeden takımların sözü geçiyor transferlerde. Bu ekibe güven duyulmalı ve her sezon en az iki-üç transfer bu ekibin önerdiği oyunculardan yapılmalı.
Bunlar doğrular. Şimdi işin politik yönünü bir kenara koyup, futbol takımında yapılması gereken yeniliklere değinelim.
1-) En Önemli Olay: Bir Sisteme, Felsefeye Sahip Olmak
Galatasaray Futbol Takımı'nın bir sisteme ihtiyacı vardır. Öncelikle bir diziliş belirlenmeli ve A takım oyuncularından, U13'teki oyunculara kadar herkese bu öğretilmelidir; sahada bu uygulanmalıdır. Ama bu ''sisteme ve felsefeye sahip olma'' amacı, Rijkaard vb. isimleri getirip ''hadi 4-3-3 oynayalım'' demek olmamalıdır. Bu tip hayali düşüncelerden vazgeçilmelidir.
2-) Oyuncu Transferleri ve Ekonomi
Bundan sonra yapılacak transferler için belli kurallar konulmalıdır. Mesela -istisnalar dışında- transfer edilecek oyuncuların yaşı 26-27'nin üzerinde olmamalıdır. Aynı zamanda belli bir maaş çıtası belirlenmelidir; elbette yine istisnalar dışında, oyuncuların yıllık kazancı bu çıtayı aşmamalıdır.
İstisnalardan kastım, yıldız oyuncu transferidir. Yıldızsız bir takım düşünülemez. Ancak bu yıldız öyle bir isim olmalı ki, takım arkadaşları üzerinde büyük saygı uyandırsın; kazandığı para dert olmasın. Yani bir Misimovic, bir Elano değil de; bir Hagi, bir Alex olsun.
3-) Önümüzdeki Sezon İçin Kalması Gerekenler & Transfer Yapılması Gereken Mevkiiler
Belki de işin eğlenceli kısmına geldik. Taraftarın en sevdiği olaylardan biridir kadro kurmak. Ben de düşüncelerim doğrultusunda bir takım isimler, bir takım mevkiiler yazacağım.
Kalması Gerekenler
Kale: Mümkünse hepsi gönderilmeli. Altyapıdan bir kaleci A takıma yükseltilmeli.
Defans: Sabri Sarıoğlu, Gökhan Zan ve belki Hakan Balta. Kirada olan Semih Kaya geri dönmeli.
Orta Saha: Emmanuel Culio, Yekta Kurtuluş ve geri dönecek olan Musa Çağıran.
Kanatlar: Colin Kazım, Berkin Arslan, Juan Pablo Pino.
Forvet: Mümkünse hepsi gönderilmeli.
Listede eksik bir isim yok. Arda Turan, Milan Baros, Lucas Neill, Bogdan Stancu, Harry Kewell, Lorik Cana gibi takıma ne vereceği muamma olan ve takımdan ayrılmak isteyen oyuncular gönderilmeli. Kimse Galatasaray'dan büyük değildir, olamaz.
Transfer Yapılması Gereken Mevkiiler
Tek tek isim vermektense, böyle yazmak daha doğru olacaktır.
Kale: Üst düzey bir yabancı kaleci ve onu yedekleyecek bir yerli kaleci transfer edilmeli.
Savunma: Biri yabancı olmak üzere iki stoper takıma kazandırılmalı. Sabri'yle birlikte sağ kanadı idare edebilecek yerli ya da yabancı bir bek alınmalı. Sol beke de alternatif bir isim kazandırılmalı.
Orta Saha: En az iki tane çift yönlü orta saha oyuncusu takıma kazandırılmalı. Biri yerli, diğeri yabancı. Rotasyon adına gelecek vadeden bir yerli oyuncu da alınabilir.
Kanatlar: Sağ ve sol kanada iki oyuncu transfer edilmeli. Biri yerli, diğeri yabancı olabilir.
Forvet: En az iki tane golcüye ihtiyaç var. Hatta mümkünse rotasyonda değerlendirilebilecek gelecek vadeden bir yerli santrfor alınmalı.
Böylelikle 10-11 futbolcu transfer edilerek 24 kişilik sağlam bir ekip oluşturulabilir.
Aslında bir de hoca dileğim var. Galatasaray tarihinin -bana göre- en büyük ismi olan Fatih Terim'i takımın başında görmek istiyorum. Bulunduğumuz durumdan bizi en iyi şekilde çıkarabilecek isim o bana kalırsa. 2. döneminden sonra yaptığı açıklamalar beni bu konuda biraz düşündürse de, gelecek sağlam bir yönetimle yuvasına dönmeyi o da arzulayacaktır. Umarım tercih o olur.
Yazdıklarım belki ütopik gelecektir; ancak bana göre bunlar bir takımın, hele hele yeniden yapılanmaya gidecek olan bir takımın yapması gereken doğrulardır.
Yazdıklarım belki ütopik gelecektir; ancak bana göre bunlar bir takımın, hele hele yeniden yapılanmaya gidecek olan bir takımın yapması gereken doğrulardır.
Gelecek yeni yönetimle birlikte, bizleri daha güzel günlerin beklediği inancını taşıyarak yazıya noktayı koyuyorum.
Şunu kesinlikle söyleyebilirim Galatasaray'ın alt yapısında eksiklikleri giderebilecek değerler var. Tugay Kerimoğlu sayesinde umarım ilk oraya bakılır
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil