26 Ocak 2011 Çarşamba

Güney Amerika 20 Yaş Altı Turnuvası (Sudamericano) Günlükleri [9. Gün]



Güney Amerika 20 Yaş Altı Turnuvası’na dün iki karşılaşmayla devam edildi. Kolombiya, Bolivya’yla oynarken; Brezilya’nın rakibi de Ekvator’du.

Kolombiya – Bolivya karşılaşmasında tempo çok yüksek olmasa da yetenekli ayakları sayesinde sonuca gitmeyi bildi Kolombiya. Önceki yazılarda da değindiğimiz Ortega, Escobar ve Viafara performanslarıyla yine dikkat çektiler. Castillo’nun performansı ise beklentilerin altındaydı. Edwin Bedoya bu karşılaşmada görev almadı.

Bolivya bana göre turnuvanın en kötü takımı ve en kötü kadrosuna sahip. Turnuvaya ilk veda eden takımlardan biri olacak.

Brezilya ve Arjantin hakkında yazmıyorum. Çünkü hepsi Avrupa’da tanınan ve piyasası olan oyuncular. Ancak bir iki ismi de yazmadan geçmeyelim. Neymar, Iturbe, Hoyos, Mori gibi isimlerin dışında Arjantin’den Araujo ve Ferreyra, Brezilya’dan ise Henrique, Diego Mauricio ve Júnior Oscar Dos Santos Emboaba’da yakın zamanda Avrupa piyasasında adlarından söz ettireceklerini gösterdiler.

Asıl yazmak istediğim takım ise Ekvator. Henüz 28. Dakika da 10 kişi kalmalarına rağmen çok iyi mücadele ettiler. Ancak Brezilya’yla aralarındaki kalite farkı maçı Brezilya’ya götürdü. Bireysel performanslar bakımından da sivrilen isimlere sahiptiler. Şimdi bu isimlere değinelim.


Casarez, 28. dakika da kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bırakmasına rağmen oyunda kaldığı kısa sürede oynadığı (ve diğer karşılaşmalarda ki) oyunla kalitesini belli etti. Anadolu takımlarının tamamında banko oynayacak kalite de bir isim. Transferi halinde de bonservisini çok kısa sürede katlayabileceğini tahmin etmek hiçte zor değil. Kuvvetli fiziği ve tekniği orta sahada rakiplere üstünlük kurmak için de çok büyük bir artı.


Takımın 13 numarası ve forveti Montano. Tarzı Necati’ye çok benziyor. Sık sık geri gelerek orta sahaya yardım etmesi, bire birde etkili olması, kaleyi gördüğünde şut denemesi ve kuvvetli fiziğiyle rakip defansı çok yıpratıyor. Herve Tum, Kamanan, Kahe gibi oyuncuların oynadığı takımlarımız için lüks olacak kadar iyi bir isim.


Defansın bel kemiği ve takımın kaptanı Dennis Quiñónez’e daha önceki yazılarımızda da değinmiştik. Dün akşam da çok iyi bir performans sergiledi. Neill’in ayrılacağının konuşulduğu şu günlerde hiç gözümü kırpmadan Galatasaray’ın göbeğine koyacağım bir isim. Müdahaleleri çok yerinde ve topu oyuna harika sokuyor. Bir defans oyuncusunda ne ararsanız sahip. Hamleli, hızlı ve bileklerine hakim. Belki tek eksiği olarak hava topları söylenebilir. Ancak güçlü ve akıllı bir oyuncu. Kaçırılmaması gereken bir oyuncu bana göre.


Son isim ise 14 numaralı formasıyla Sağ Açık’ta görev yapan İbarra. Çok hızlı ve çok güçlü. Yeteneği üst düzey değil belki ama hızı ve kuvvetiyle bu eksiğini fazlasıyla kapatıyor. Mücadeleden kaçmıyor. Göbeğe gelerek arkadaşlarına yardım ediyor. Kazım Kazım’dan bir gömlek daha üstün olduğunu düşünüyorum. Yaşının henüz çok genç olduğunu düşünürsek göstereceği gelişimle iyi yerlere gelebilecek bir isim.

Şamil Akdağ


Şamil Akdağ dün geceyi gayet güzel özetlemiş. Onun söylediği isimlerden farklı olarak bende bir oyuncuyu yazmak istiyorum.


Kolombiya U20 takımının formasını giyen Javier Calle Estrada dün gecenin öne çıkan isimlerindendi. Sağ kanadı ve sağ ayağını kullanan 19 yaşında ki oyuncu, takımının attığı 2. golde sol ayağıyla Escobar'a nefis bir pas çıkarttı ve Escobar'da kaleciyi geçip topu ağlara gönderdi. Bireysellikten uzak, tam bir takım oyuncusu görüntüsü çizen Calle, iyi bir tekniğe sahip.

Bu gece Sudamericano U20'de maç yok. Yarın gece oynanacak Şili - Venezuela ve Peru - Uruguay maçlarının ardından A Grubunda maçlar tamamlanacak ve bir üst turan yükselen takımlar belli olacak.

Arjantin 4 maçta aldığı 10 puanla grup lideri ve yeri garanti.

2. Uruguay'ın 4 puanı bulunuyor.

3. Venezuela ve 4. Şili'nin puanları üç. Venezuela averaj ile 3. sırada.

Son sırada ki Peru'nun ise yalnızca 1 puanı bulunuyor.

İlk 3 takımın bir üst tura çıkacağı grupta heyecan adeta tavan yapmış durumda. Ben ikinci sırayı Uruguay'ın, 3. sırayı da Şili'ye nazaran daha derli toplu bir takım olan Venezuela'nın alacağını düşünüyorum.

Bu arada son bir not: Blog olarak tempomuzun düştüğünün farkındayız. Bunun sebebi de bu turnuvaya tamamen kilitlenmiş durumda olmamız. Sudamericano U20 sona erince eski tempomuza döneceğimizi söyleyebilirim.

Burak Demirsoy