13 Şubat 2011 Pazar

Güney Amerika 20 Yaş Altı (Sudamericano U20) Turnuvasının Ardından

Yaklaşık 1 aydır devam eden Güney Amerika 20 Yaş Altı Turnuvası dün gece oynanan Brezilya - Uruguay, Ekvador - Şili ve Arjantin - Kolombiya maçlarıyla sona erdi. Brezilya, Uruguay'ı 6-0 ile geçip üst üste 3. kez şampiyon oldu. Ekvador, Şili'yi 1-0 mağlup etti ve Fifa 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na katılma hakkı kazandı. Arjantin'de final grubunun sonuncusu Kolombiya'yı 2-0 ile geçti ve Dünya Kupası'na gitmeye hak kazandı.

Brezilya, Uruguay'ı Lucas (3), Neymar (2) ve Danilo'nun golleriyle mağlup ederken, iki takımda maçı 10 kişi tamamladı. Uruguay'ın forveti Adrian Luna 44. dakikada oyundan atılırken, Brezilya'nın stoperi Saimon'da 48. dakikada rakibini düşürünce penaltıya sebebiyet verdi ve oyundan ihraç edildi. Maç 2-0 Brezilya'nın lehine iken kazanılan penaltıyı Uruguaylı oyuncular değerlendiremeyince, Brezilya farka koştu.

İşte Brezilya'nın Uruguay'ı mağlup ettiği maçın görüntüleri:


Turnuvanın gol kralı attığı 9 golle Neymar oldu. Neymar aynı zamanda turnuvanın en iyi oyuncusu seçildi.

Peki Bize Göre Turnuva Nasıldı?

Doğruyu söylemek gerekirse, turnuvanın kalitesi beklediğimizin üzerindeydi. Zemin ve seyirci beklenilen düzeyde olmasa da sahada oynanan futbolun herkesi tatmin ettiği düşüncesindeyiz.

Birçok maçı takip ettik. Kaçırdığımız maçlarda oldu. Fakat izlediğimiz maçlarda dikkat çeken bir sürü oyuncu oldu. Bunun sonucunda da 31 tane futbolcunun incelemesini yazı olarak bloga girdik.

Turnuvanın hayal kırıklıkları da oldu elbette. Sıralarsak:

1-) Kalecilerin Performansı

Güney Amerikalı kalecileri biliriz. Biraz çılgın olsalar da kalede sağlam dururlar ve müthiş reflekslere sahiptirler, göze batarlar. Fakat bu turnuvada öne çıkan bir kaleci olmadığı gibi, hemen hemen her kalecinin performansı vasattı, hatta vasatın altındaydı.

2-) Kolombiya'nın Stoperleri

Kolombiya turnuvanın en iyi futbol oynayan takımlarından biriydi. Fakat bir eksikleri vardı: Stoperleri. Bu takım hücumda ne kadar iyiyse, savunmada bir o kadar kötüydü. Fakat beklerini bir kenara koymak gerek. Viafara ve Arias gerçekten çok iyi oyuncular. Fakat defansın göbeğinde oynayan oyuncular yeterince iyi olmayınca, final grubunda Kolombiya son sırada yer almak zorunda kaldı.

3-) Arjantin'in Performansı

Turnuva başlamadan önce takımların kadrolarına bir göz attığımızda, Arjantin ve Brezilya'nın bu işi çok rahat götüreceğini düşünüyorduk, yanıldık. Arjantin, Mori, Hoyos, Galeano, Iturbe, Zuculini gibi bireysel olarak birçok iyi oyuncuya sahip olmasına rağmen iyi bir ''takım'' olamadığı için turnuvayı kaybetti.

Erken elenmelerine rağmen Peru'yu ve Venezuela'yı beğendiğimizi söyleyebilirim. Bu takımların başarılı olamamalarında ki en büyük etkenin saha içinde fark yaratacak oyuncularının azlığından kaynaklandığını düşünüyorum. Takım oyununu iyi oynamaları turnuvada tutunmalarına yeterli olmadı. Yani bu takımlar Arjantin'in anti-tezi.

Bize göre turnuvanın golü Yohandry Orozco'nun Peru'ya attığı müthiş gol:


Bizim Altın ve Gümüş 11'imiz ise şöyle:

Altın 11

1-) Esteban Estrada ( Arjantin )

2-) Santiago Arias ( Kolombiya )
3-) Sebastian Viafara ( Kolombiya )
4-) Carlos Ascues ( Peru )
5-) Dennys Quinonez (Ekvador )

6-) Casimiro ( Brezilya )
7-) Lucas ( Brezilya )
8-) Andre Carrillo ( Peru )

9-) Diego Mauricio ( Brezilya )
10-) Neymar ( Brezilya )
11-) Edson Montano ( Ekvador )




Gümüş 11

1-) John Jaramillo ( Ekvador )

2-) Danilo ( Brezilya )
3-) Diego Polenta ( Uruguay )
4-) Alexander Callens ( Peru ) * Allens yazıyor ama Callens
5-) Mario Pineida ( Ekvador )

6-) Edwin Bedoya ( Kolombiya )
7-) Javier Calle (Kolombiya )
8-) Juan Cazares ( Ekvador )

9-) Bryan Carrasco ( Şili )
10-) Andres Escobar ( Kolombiya )
11-) Adrian Luna ( Uruguay )




Turnuvada dikkatimizi çeken 31 oyuncunun yazılarını bloga girdiğimizi daha önce söylemiştim.

Hepsinin isimlerini tekrardan veriyorum. İsimlere link eklenmiştir.

Arjantin:






Brezilya:








Ekvador:






Kolombiya









Peru:





Şili:




Uruguay:




Venezuela:



Bir turnuvanın daha sonuna geldik. Umarım nice turnuvaları izleme ve sizlere aktarma imkanımız olur.

Şamil Akdağ - Burak Demirsoy

13 yorum:

  1. Ellerinize sağlık harika bir iş çıkartmışsınız.

    YanıtlaSil
  2. Kendi adıma teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. Elinize sağlık,başarılı bir gazetecilik yapmışsınız...

    YanıtlaSil
  4. Tekrardan teşekkür ederim. Dikkat çeken oyuncuları elimizden geldiğince tanıtmaya çalıştık.

    YanıtlaSil
  5. Tebrikler, bu emek takdir edilir. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Çok çok güzel, iş yoğunluğu ile izleme fırsatım pek olmamıştı. Doyurucu bilgiler için teşekkür ederim. Ellerinize Sağlık!

    YanıtlaSil
  7. Esas ben teşekkür ederim. Bir şeyler aktarabildiysek ne mutlu bize.

    YanıtlaSil
  8. Elinize sağlık. Altın 11'e bir itirazım olacak, bence Diego Polenta ve Bryan Carrasco'nun bu turnuvada gösterdikleri performans kesinlikle etkileyiciydi.

    Iturbe'nin Brezilya'ya attığı gol de Orozco'nun golüyle kapışır.

    Bu turnuvaların en mühim yanı, bir kaç yıl sonra Avrupa'da iç geçirerek seyredeceğimiz oyuncuların piyasa yaptıkları turnuva olmasıdır. Şöyle bir turnuvaya gözlemci gönderemeyen takımlar/ligler, dünya futbolunda söz sahibi olamazlar

    YanıtlaSil
  9. Carrasco'yu çok beğendim ben de. Elinize sağlık. Ama bari Iturbe'yi Gümüş'e koysaydınız :) O baya iyiydi izlediğim maçlarda.

    YanıtlaSil
  10. @Adem Abi

    Öncelikle teşekkür ederim. Abi diyorum, kusura bakmazsın umarım. Zira ben henüz 19 yaşındayım :)

    Vallahi emin olun altın 11'i hazırlarken inanılmaz zorlandık. Sağ forvet için Carrasco ve Mauricio arasında gidip geldik, Mauricio'dan yana kullandık tercihimizi.

    Aynı şekilde Diego Polenta ve Sebastian Viafara'da birbirine yakın oyuncular. Fakat Viafara'nın hücuma verdiği destek, oyumuzun Viafara yönünde şekillenmesine neden oldu.

    Bizim için 3 tane güzel gol vardı: Orozco'nun Peru'ya attığı gol, Paraguaylı Ivan Torres'in Bolivya'ya attığı gol ve Iturbe'nin golü. Ne Altın ne de gümüş karma da yer verdiğimiz, ancak futbolunu çok beğendiğimiz Orozco'yu onurlandırmak istedik bir nevi :)

    Aynı zamanda son cümlelerine kesinlikle katılıyorum. Bu turnuvaya ülkemizden scout gönderen oldu mu acaba, çok merak ediyorum. Yani Altın 11'e bir bakıyorum, şu kadro ligin tozunu attırır :)

    @Kaan Abi

    Abi sana da teşekkür ederek başlıyayım cevaba :) Arjantin bizi çok derinden yaraladı. Açıkçası turnuva öncesi onların şampiyon olmasını bekliyordum. Iturbe'de bu vesileyle kaynadı diyebilirim :) Fakat kadroya yazdığımız Escobar'da gayet kaliteli bir oyuncu. İleride onun da adını sıkça duyacağızdır.

    YanıtlaSil
  11. Andres Escobar ismi....kaderi adasi gibi olmaz umarim

    YanıtlaSil
  12. bu arada eklemek lazim, Arjantin bu turnuva sonucuyla olimpiyatlara da gidemiyor, hem de son altin madalya sahibi olarak

    YanıtlaSil
  13. Umarım. Escobar öldürüldüğünde ben henüz 3-4 yaşlarındaydım. Okuduğum bir futbol dergisinde kendisinin nasıl öldürüldüğünün haberi vardı. Gerçekten trajik bir olay.

    Dediğim gibi, Arjantin gerçekten büyük bir hayal kırıklığı oldu. Hem izleyenler adına, hem de Arjantinliler adına.

    YanıtlaSil