7 Şubat 2011 Pazartesi

Basit Oyun: Galatasaray 4 - 2 Eskişehirspor

Pozitif futbol, doğruları yapan bir Galatasaray ve müthiş bir atmosfer. Bu üç önemli unsur birleşince dünkü galibiyet kaçınılmaz oldu.


Galatasaray dün tam anlamıyla bir 4-3-3 takımı görüntüsündeydi. Hani diğer maçlarda diyordum ya, 4-5-1 oynuyoruz diye. Çünkü sağ ve sol kanat oyuncuları forvet özellikli oyuncular olmadığından dolayı dizilişin adı 4-5-1 oluyordu. Fakat dün ileri uçta oynayan oyuncuların hepsi forvet özellikli oyunculardı. Bu da farkı yarattı. Kazım'ın diklemesine oyunu, Stancu'nun içeriye katedip ataklarda forveti ikilemesi Kewell'ın gerilere gelip pas alış-verişine katkıda bulunması hücum zenginliğimizi de arttırdı.

Hücum pres nasıl yapılır, ilk 60 dakikada bunu gösterdi bize Galatasaray. Alan daraltmalar, rakibi zorlamalar falan. Eskişehir'de de Sezer gibi topu işleyebilecek bir adam olmayınca 70'e kadar top göremedi Eskişehir.

Ta ki Mustafa Sarp Facts devreye girene kadar. Hagi'nin dün adına tek eleştirilecek noktası budur. Neill'in çıkarılması son derece doğruysa da Mustafa Sarp'ın oyuna girmesi son derece yanlıştı. Orta saha 70'ten sonra pas etkinliğini yitirmeye, defansta bocalamaya başladı. Yenilen iki olmayacak gol maçı bir an için tehlikeye soksa da, takımın geri dönüşü çok iyiydi. 3-2'den sonra maçın gideceğini anlayan Giga oyuncularına geri çekilmemeleri emrini verdi ve saldırın dedi. Ardından gol geldi zaten.

Uzun süre sonra ayağa bu kadar iyi pas yapmamız gerçekten mükemmeldi. Skibbe döneminin izlerini taşıyordu bu paslaşmalar. Ver - kaçlar, küçük üçgenler falan. Belki de BAM'dan sonra böyle bir orta saha gördüğümüz için yanılıyoruz ama olsun. Yine de güzeldi.

Dünün aksayan yanlarından biri kale ve beklerdi. Rufay'ın hala iyi bir kaleci olduğunu düşünüyorum. Ama zamana ihtiyacı var. 4-5 hafta beklemek lazım.

Beklerin performansının da Hagi'nin oyun sistemiyle alakalı olduğunu düşünüyorum. Beklerin deli gibi hücum yapmasındansa kontrollü olmasını tercih ediyor. Kabul edilebilir bir ayrıntı.

Hagi'nin takımı budur yani. Tam bir 4-3-3. Ayağı iyi pas yapan 3 orta saha. İleride ki üç oyuncuda forvet oyuncusu olacak. Bunlar statik oynamayacak, sürekli yer değiştirecek. Mesela dünkü maçta da örneklerine rastladık. Stancu hem soldaydı hem ortada. Kewell keza öyle. Pino döndüğü zaman bu ileri üçlü tam olarak rayına oturacaktır. Solda Pino, ortada Stancu, sağda Kazım başlar. Bu oyuncular sürekli yer değiştirir. Aynı zamanda şut tehdidi yüksek oyuncular oldukları için Galatasaray rakip kaleyi sürekli bombalayacaktır. Kontrollü bekler ve fizik olarak güçlü stoperler. İyi bir yolda olduğumuzu söyleyebilirim.


Derbi Dediğin

''Derbi dediğiniz böyle olur efenim'' dercesine bir mücadele vardı dün Ibrox'ta. Kavga, gürültü, kırmızı kart, gol, mücadele ne ararsanız...

Rangers'tan bin kat daha iyi top oynadığımızı söylemek yanlış olmaz sanırım. Bir ara o kadar ezdik ki, 10 kişi olmamıza rağmen topa sahip olma oranımız %70'leri bulmuştu. Öyle yani.

Sonuçta bu maçın rövanşı da olacak. Bu da demektir ki, daha 4 tane Old Firm olacak. The Old Firm Facts!

Bu karede de kaptan Brown'un attığı müthiş gol sonrası El Hadji Diouf'a verdiği inanılmaz ayarı görüyoruz. Yakışır