30 Ocak 2011 Pazar

Güney Amerika 20 Yaş Altı Turnuvası


Güney Amerika 20 Yaş Altı Turnuvası’nda grup maçları tamamlandı. Bütün takımları yeterince izleme fırsatı bulduk. Takım performansı olarak averajla gruptan çıkamayan Peru ve Venezuela, gruplardan yükselen Ekvator ve Kolombiya benim beğendiğim takımlardı. Bireysel performanslarıyla da birçok oyuncu sivrilmeyi başardı. Şimdi bu isimleri tek tek yazalım.

Kaleciler için çok kötü bir turnuva geçti. Hiçbir kalecinin maç çevirdiğine tanık olmadık. Hatta birçok hatalı golle de takımlarını zor durumda bıraktılar. Bu nedenle beğendiğim bir kaleci yoktu.


Defans oyuncularından şüphesiz en fazla dikkatimi çeken ve beni kendisine hayran bırakan isim Kolombiya’nın sol beki Viafara. Çok güçlü, kanadını sıkça kullanan, bir bek oyuncusuna göre de yeterince teknik bir oyuncu. Defansta müdahaleleri de çok iyi. Şimdiden Avrupa’nın birçok takımında ve bizde banko oynayabilecek kapasitede bir isim.


Sağ bek adayım ise yine Kolombiya’dan Arias. Çok temiz bir tarzı var. İleri çok fazla destek veriyor ama savunmada yerini de hiç kaybetmiyor. Hızlı, hırslı, mücadelesi bir isim. Şu anda belki sağbek ihtiyacımız yok ama, ihtiyaç halinde gözünüz kapalı takıma koyabileceğiniz kadar iyi bir çocuk.


Stoper için iki isim yazacağım, ikisi de takımlarının kaptanları ve kuvvetli oyuncular. Biri Ekvator’un takım kaptanı Dennis Quiñónez, diğeri ise Peru’nun kaptanı Carlos Ascues. Quinonez daha çok beğendiğim, akıllı ve hamleli bir oyuncu. Neill’in ayrılığı durumunda ilk adayım. Müdahaleleri yerinde ve çok iyi top çıkaran bir oyuncu. Tek eksiği olarak hava toplarını söyleyebiliriz.


Orada da devreye Ascues giriyor. Kuvvetli fiziği ve tarzı ile Servet’i andırsa da bu yaşına rağmen futboluyla ondan çok çok önde olduğunu söylemem yanlış olmaz.

Turnuvada en fazla sivrilen isimler orta saha oyuncularıydı. Özellikle 1-2 takım dışındaki bütün takımların 10 numaraları formalarının hakkını fazlalarıyla verdiler.


Orta sahada sağ iç ve sağ açık mevkilerinde oynayabilen, ancak sağ içte gösterdiği performansa hayran kaldığım isim Peru’nun 19 numarası André Carrillo. Yıllardır sahip olmadığımız tarzda oyunun iki yönünü de harika oynayan, mücadeleci ancak bir o kadar teknik. İleri geri bir dinamo gibi çalışan bir oyuncu. Turnuvada en beğendiğim isimlerden biri.


Fiziği Carrillo kadar kuvvetli olmasa da, üst düzey tekniği, akıllı oynaması ve oyunun iki yönünü de oynaması sebebiyle beğenimi kazanan diğer bir oyuncu da Kolombiya’dan Edwin Cardona Bedoya. Çok akıllı bir oyuncu. Tekniği üst düzey. Ligimizde böyle akıllı oyuncu çok az. Yakın zamanda Avrupa’ya transferini beklediğim isimlerden biri.

Şimdi de 4 takımın 10 numaralarına değinelim.


Bu takımlardan ilki yine Peru. Ve turnuvanın yıldız adaylarından biri bana göre. Christian Cuevas… Takımını harika yönlendirmesinin ve çıkardığı birçok akıl dolu pastan ziyade sürekli olarak topla mesafe katetmesi ve aldığı toplarla direk kaleye inmesi ile dikkat çeken bir oyuncu. Takımının hemen hemen bütün pozisyonlarının içerisinde var. Hem forvetleri besleyen, hem kendi alıp giden bir oyuncu.


Diğer isimlerden biri de Ekvator’un 10 numarası Juan Cazares. Güçlü fiziği ve iyi bir tekniği var. Oyunuyla formasının hakkını verdi ve çok üstün yetenekli oyunculara sahip olmayan takımının gruptan çıkmasında büyük rol oynadı.


Kolombiya’nın 10 numarası Michael Ortega’da performansıyla Avrupa’ya göz kırpan isimlerdendi. Ligimizdeki her takımın orta sahasında oynayabilecek bir oyuncu. Hatta Anadolu takımlarının orta sahalarına sınıf atlatacak kapasitede bir isim. Teknik ve akıllı.


Son olarak Venezuella’nın 10 numarası Yoandry Orozco hakkında birşeyler yazmak istiyorum. Yetenek olarak kısıtlı oyunculardan kurulu, ancak takım olmayı başarmış Venezuella takımının en teknik ismi kendisi. Oyun zekası pek üst düzey olmayan takımını elinden geldiğince idare etti. Attığı gol ise turnuvanın golü olmaya aday.


Kanat oyuncularından da dikkat çeken birçok isim vardı. Teknikleriyle dikkat çeken isimlerden ilki Kolombiya’nın 7 numarası Andres Escobar’dı. Hızlı ve teknik bir oyuncu. Kolombiya’nın hücumda etkin bir oyun oynamasında başrollerden biri de ona aitti. Birebirde çok etkili, geri gelerek aldığı toplarla takımını atağa çıkaran bir isim. Sağda da oynayabiliyor, solda da. Arda’nın olası Avrupa transferinden sonra düşünülebilecek bir isim.


Bir diğer isim ise Venezuella’nın 20 numarası Jesus Lugo’ydu. Takımında Orozco’yla birlikte dikkat çeken tek oyuncuydu. Sol kanatta görev aldı ve etkili bindirmeleri, hızı ve tekniği ile dikkat çekti.


Bir de kuvvetli fizikleri ve hızlarıyla dikkat çeken isimler vardı. Bunlardan ilki de Ekvator’un sağ açığı Renato Ibarra’ydı. Kazım Kazım’dan birkaç gömlek daha üstün olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Çok kuvvetli ve hızlı. Mücadeleden kaçmayan yapısıyla takıma büyük katkı yapabilecek ve sert bir takım ortaya çıkmasına yardım edecek bir isim. Açıkçası bizim ligimiz için biçilmiş kaftan.


Diğer isim ise Kolombiya da sağ açık, sol açık ve forvet mevkilerinde izlediğimiz Fabian Castillo. Hızlı, kuvvetli, rakip savunmaları bezdiren bir oyuncu. İleri de oynadığında tam bir yırtıcı forvet. O da ligimizde iş yapabilecek isimlerden.


Orta sahada çok fazla sivrilmeyen ancak tam bir takım oyuncusu olarak dikkat çeken iki isimle orta saha oyuncularını tamamlayalım. Bunlardan ilki Kolombiyalı Javier Calle...


Diğeri ise orta saha ve forvette izlediğimiz ancak benim orta sahada daha çok beğendiğim Ekvatorlu Walter Chalá… Sürekli hareket halinde olan ve topu aldıklarında akıllı isler yapan iki isim. Belki çok fazla sivrilmediler ama haklarını da teslim etmek gerek.

Son olarak forvet oyuncularına değinip yazımızı tamamlayalım…

Forvet performansları olarak hayal kırıklığı yaşadığım bir turnuva oldu. Geride ve orta sahada iyi işler çıkaran birçok takım bitiriciliği yüksek oyuncu eksikliğini çokça yaşadılar. Bu nedenle sivrilen birkaç ismi yazalım.


Performansını en çok beğendiğim forvet oyuncusu Ekvator’un forveti Edson Montaño’du. Gent’li oyuncu takımında çok fazla oynamamış, gerçi bu turnuvadan sonra daha fazla şans bulacağı açık. Ancak istenirse transferi zor olmaz. Tum, Kamanan ve Kahe gibi oyuncuların oynadığı takımlarımız için lüks olacak kadar iyi bir seçim. Tarzı Necati’ye benziyor. Geriye gelip top alan, adam geçen, şut atan kuvvetli yapısıyla rakip defans oyuncularının başına bela olan bir oyuncu.

Ekvator’dan Marcos Caicedo ve Peru’dan Jorge Bazan’da performanslarıyla dönem dönem parlayan isimlerdi. Yetenekleri olduğunu gösterdiler ama biraz daha zamana ihtiyaçları var sanırım. Kötü takım performansına rağmen sivrilen ve daha iyi bir takımda, daha iyi performanslar sergilediğine inandığım Venezuellalı Daniel Febles’in ismini de yazıp yazımı tamamlayayım.


Not: Arjantin ve Brezilya kadrosundaki oyuncuları, hemen hemen tamamının Avrupa kulüpleri tarafından uzun süredir takip edilmesi nedeniyle yazmadım. Yazdığım oyuncuların Montano hariç hepsi kendi liglerinde oynayan oyuncular. Bu nedenle transferleri makul fiyatlara bitirilebileceğini düşünüyorum.