10 Şubat 2011 Perşembe

Bir Zamanlar Javier De Pedro...



2002-2003 sezonunda fırtına gibi esen Real Sociedad'ı hepimiz biliriz. Kovacevic, Aranburu, Xabi Alonso, Westerveld, Nihat Kahveci, Rekarte, Karpin, Tayfun Korkut ve diğerleri... O sezonun son üç maçından yalnızca 4 puan alarak şampiyonluğu Real Madrid'e kaptırmışlardı. Fakat oynadıkları futbolla herkesi büyülemeyi başarmışlardı.

Fakat o büyük çıkışları ancak bir sezon sürdü. Ertesi sezon Şampiyonlar Ligi'nde 2. tura çıkmalarına rağmen ligi 15. sırada bitirmişlerdi. Artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını herkes çok iyi biliyordu.

O Real Sociedad'ın parlayan bir oyuncusu daha vardı: Francisco Javier De Pedro. Müthiş sol ayağı, tekniği ve duran toplardaki becerisiyle adından sıkça söz ettiren Sociedad efsanesi, Milli Takıma seçilme başarısı göstermişti.

De Pedro, yeşil sahanın olgunlaşan yıldızlarından biriydi. Gençliğinde beklenen patlamayı yapamasa da yaşı ilerledikçe edindiği tecrübeler futboluna yansıyordu. Bu tecrübe onu Blackburn'e taşısa da Premier League'de aradığını bulamayıp Perugia'ya geçiyordu. Orda da tutunamayan, ancak Akdeniz'den ayrılmak istemeyen Javi, Yunanistan'ın Ergotelis takımına geçiyor, maça bile çıkmadan ülkesine dönüp futbolu bırakıyordu.

De Pedro'yu efsaneleştiren özelliklerinden biri de asabiyetiydi.

Tarih 16 Haziran 2003. Euro 2004 Elemeleri F grubunda kıyasıya bir mücadele. Kuzey İrlanda evinde İspanya'yı ağırlıyor. De Pedro'nun haşin bakışlar fırlattığı isimde bir başka efsane: Gary Kelly. 15 sene boyunca Leeds United forması terleten Kelly şimdilerde De Pedro gibi emekli.

İkili arasında yaşanan bir mücadele sonrası yere düşen De Pedro ayağa kalkıyor, kendisine bir şeyler söyleyen Kelly'ye şu ayarı veriyor: ''Benimle doğru konuş kel.''

Bu fotoğrafta Real Sociedad kariyerinden. Kendisini sinirlendiren rakip takım kaptanına bir tane sallıyor.

De Pedro asi ruhlu efsanelerdendir. Kendisini hep yumruklarıyla veya verdiği ayarlarla hatırlamak istemeyenlere aşağıdaki videoyu izlemelerini tavsiye ederim.


Juan Manuel Iturbe

bayA bayA Futbol Blogunun değerli yazarlarından Ahmet Çizmeci, Sudamericano U20'de yıldızı iyice parlayan Juan Manuel Iturbe'yi inceledi.



Adı: Juan Manuel İturbe

Doğum tarihi; 9 Haziran 1993

Uyruk; Arjantin

Pozisyon; Ofansif orta saha





İturbe Arjantin'de doğmuş Arjantinli bir futbolcu. Ancak ailesiyle birlikte genç yaşta Paraguay'a taşındı ve orada futbola başladı. İlk takımı Cerro Porteno'ydu. Porteno'yla ilk maçına 28 Haziran 2009'da 16 yaşındayken çıktı. Cerro Porteno'yla devam etti o sene. Ancak gelecek sene 17 yaşına girdiğinde bir sözleşmesi yoktu ve onu Quilmes kaptı.

Porto ise İturbe hakkında eski kulübe Porteno'yla 1,5 milyon €'ya anlaşmıştı ve Quilmes'le de anlaşması gerekiyordu.

Bütün bu transfer haberlerinin yanında İturbe Güney Amerika u-20 şampiyonasına gitti Arjantinle. Orada gösterdiği performansla daha da büyük kulüplerin dikkatini çekti. O performansıyla birlikte İturbe'nin 2012 Londra Olimpiyatlarında Messi'nin en büyük yardımcısı olacağı söylendi.
İturbe'nin Messi gibi üstün bir top kontrolü ve bir anda hızlanma yeteneğine sahip. Messi'den farklı yanı ise sol tarafta oynaması.

İturbe'yle Manchester United, Real Madrid ve Genoa çok ciddi ilgilenmiş. Ancak şu anda Porto ve Manchester United bir adım öndeydi. Ama Porto İturbe ile 5 yıllık bir sözleşme imzaladı. Buna rağmen Sir Alex'in adamı Gustavo Mascardi ise İturbe'yi Manchester United'a getirmek için her olanağı kullanıyor.

Ahmet Çizmeci

Gökhan Açıkgöz

bayA bayA Futbol Blogunun değerli yazarlarından Hakan Bozdemir, genç defans oyuncusu Gökhan Açıkgöz'ü inceledi:
















1993 doğumlu oyuncu, futbola biraz geç başlamış, yaşıtları o mahallede top oynarken filiz lisans sahibiymiş ve bir gün o da bir takımda oynamaya karar vermiş..

Sonuç olarak 2007 yılının Haziran ayında seçmelere geldiği Erciyesspor'un yıldız takımına hemen dahil edilmiş. Kendisiyle aynı mevkide oynayan diğer yaşıtlarının arasından hemen sıyrılmış ve o sene yıldız takımla beraber Türkiye Şampiyonasında tecrübe kazanmış.. Sonraki sene kendinden iki yaş büyüklerle beraber Deplasmanlı Süper Gençler Liginde boy göstermiş ve gösterdiği iyi performansla geçen sezon kendisinden 1 yaş büyüklerle katıldığı aynı ligde takımın vazgeçilmezlerinden olmuş. Güçlü fiziği ve hava toplarındaki hakimiyeti kısa sürede duyulmuş olacakki İç Anadolu ve Doğu anadolu Bölgelerinden tam olarak öğrenemediğimiz bir çok kulüp Gökhan'la ciddi ciddi ilgilenmiş ve bu sezonun başlangıcında Bucaspor'a denenmek için davet edilmişti. Kulübü bu oyuncunun takımdan ayrılmasını katiyen istemiyordu ve oyuncu kulüpte kaldı. Stoper olmasına rağmen attığı güzel goller ve sergilediği muhteşem performansla U-18 ligine ait olmadığını ve artık A2 ligine hazır olduğunu göstermişti. Erciyesspor'un A2 grubundaki önemli futbolcusu ve A2'nin kaptanı Ahmet Tanrıkulu da devre arası Yozgatspor'a kiralanmıştı ve Gökhan'a şans doğmuştu. A2 takımın kadrosuna dahil edilen Gökhan, Çaykur Rizespor maçının son dakikalarında attığı kafa golü ve maç boyunca sergilediği iyi performansla baskıyı rahatlıkla kaldırabileceğini göstermiş ve Levent Devrim'e göz kırpmıştı.

1.87 boya sahip bu futbolcu büyük gelecek vaadediyor. Zamanlaması ve fiziğini kullanmak konusunda ayrı bir yetenkli.. Uzun boyu sayesinde hava toplarına hakim ve çok güçlü.. Tek eksiği ise biraz fazla faul alması... Onu da telafi ettiği zaman onu kolay kolay kimse geçemez..

Hakan Bozdemir

Okay Yokuşlu

bayA bayA Futbol Blogunun değerli yazarlarından Hakan Bozdemir, Altay'ın yeni yıldız adayı Okay Yokuşlu'yu inceledi:












Okay Yokuşlu... 1994 doğumlu ama gerek fiziğiyle gerek tekniğiyle çok ilgi çekiyor. Geçen sene attığı iki golle çok konuşuldu. Çünkü Orduspor'a attığı kafa golüyle Bank Asya 1. Lig tarihinin gol atan en genç futbolcusu oldu. Başarılı bir futbolcu olduğunu onu dikkatli izleyen herkes sezebilir. Orta sahada sağ iç kısımda ön libero ve forvet arkasında görev alıyor. Aynı zamanda estetik hareketleriyle de dikkat çekiyor. Bu sezon olaylı geçen maçta Giresunspor'a attığı muhteşem gol uzun süre gündemde yer almıştı. Milli Takımımızda geçen sene 1993 yaş grubunun U-17 avrupa Şampiyonası kadrosuna kendisinden bir yaş büyüklerle birlikte çağırılıp Abdullah Hoca'nın ilk 11'de vazgeçmediği isim oldu. Bu sene Nike Premier Cup'ta takımımızda kaptan görevini üstlendi. Milli takım kariyerinde de Yunanistan'a attığı son derece güzel gol ile yabancı kulüplerin de dikkatini çekmeyi başardı.
3 büyük takımımızın da transfer listesinde olduğunu bildiğimiz bu oyuncuyla en ciddi olarak Beşiktaş'ın ilgilendiği biliniyor. Fakat Beşiktaş'ın 1 Milyon Euroluk teklifi Altay'lı yöneticiler tarafından reddedilmişti. İlerleyen günlerde neler olacağı belli olmaz ama Okay'ı çok seven ve 2. Musa Çağıran olarak gören Altay taraftarı Okay'ın satılması durumunda kulüple arasını bozar
benim tahminim...

Hakan Bozdemir