25 Ocak 2011 Salı

Güney Amerika 20 Yaş Altı Turnuvası (Sudamericano) Günlükleri [8. Gün]


Beklentiler doğrultusunda Arjantin ve Brezilya’nın maçlarını gollü galibiyetlerle geçmelerine rağmen futbol olarak birçok kişiyi tatmin etmediklerini ve beklentilerin altında kaldıklarını belirtmek gerek. Futbol piyasasında isimleri epeydir konuşulan oyuncularının şahsi performanslarıyla rakiplerini geçtiler. Neymar, Mori, Hoyos, İturbe gibi süperstar adayları şimdiden kendilerini gösterdiler. Bu isimlerin yanında Aroujo ve Ferreyra’da dikkat çekti.

Ancak futbol olarak aradığımız mücadele ve çekişmeyi diğer takımların maçlarında yakaladık. Özellikle Kolombiya ve Peru takım olarak benim en beğendiğim iki takım oldular. Bu iki takımında şu anda kendi gruplarının son sıralarında olması beni şaşırtsa da, düşüncemin arkasında olduğumu belirtmem için iyi bir fırsat sundular.

Takım oyunundan daha çok bireysel yeteneklerin ön plana çıktığı ve 10 numaraların formanın hakkını verdiği bir turnuva izliyoruz. Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Ekvator, Paraguay derken bugün izlediğim Peru’nun 10 numarası Christian Cuevas’ın performansıyla başlamak istiyorum analizime…

Cuevas’ın performansı bende hayranlık uyandırdı. Futboluyla gözlerimizin pasını sildiğini ve son dönemlerde izlediğim en iyi performanslardan biri olduğunu belirtmeliyim. Tam bir maestro. Takımını harika yönetti. Attığı harika paslar, topla katederek yarattığı pozisyonlar, çıkardığı şutlar, süper ortalar ve sürekli olarak arkadaşlarıyla diyalog içerisinde olmasıyla takımının patronu olduğunu gösterdi. İlk yarının bitimiyle arkadaşlarını orta sahada toplaması ve onları idaresi lider kişiliği hakkında da işaretler taşıyordu.

Rakip Venezuella’nın 10 numarası Orozco’da futboluyla formasının hakkını veren isimlerdendi. Takımının kötü performansına rağmen futboluyla sivrilen bir diğer isim de Jesus Logo’ydu. Genelde geride kalarak Peru’yu durdurmaya çalışan takımını Orozco’yla beraber atağa çıkarmaya çalışan isimdi. Sol kanadı etkili kullandı ve seri hareketleri, yumuşak bilekleri ve hareketli yapısıyla dikkat çekti.

Venezuella’nın kötü performansına rağmen girdiği birkaç pozisyondaki hareketleri ve tercihleriyle takımın 9 numarası Daniel Febles’de daha iyi bir takımda çok iyi işler yapabileceğini gösterdi. Bugün Peru’nun forvetinde Ferbes olsaydı daha farklı bir skor konuşuyor olacağımız düşüncesindeyim.

Peru’da da Bazan dikkat çeken isimler arasındaydı. Sol Forvet olarak görev yaptı. Güçlü fiziğine rağmen hızlı bir oyuncu. Atakların birçoğunda Cuevas’la birlikte başroldeydi.

Bugün Cuevas’la birlikte performansını en çok beğendiğim isim André Carrillo’ydu. Tam bir orta saha bana göre. Oyunun iki yönünü de oynayabilen, sık sık hücuma destek veren, şut atan, adam geçen, pas yapan, top kapan bir oyuncu. Fizik olarak da güçlü olması, kolay yıkılmaması ve bunları değerli kılan tekniği sayesinde her takımın sahip olmak isteyeceği türden bir oyuncu.

Özetle birçok oyuncunun bireysel performanslarıyla öne çıktığı turnuva da Kolombiya’nın sol beki Viafara, Peru’nun 10 numarası Cuevas ve Peru’nun orta saha oyuncusu Carillo benim şu ana kadar en beğendiğim üç isim. Umarım Galatasaray’ın Scout Ekibi’de bu turnuvayı takip ediyordur ve bizim ligimizde çok rahat forma giyebilecek birçok ismin forma giydiği bu turnuvadan en azından bu üç oyuncu takımımıza kazandırılır.