13 Temmuz 2011 Çarşamba

Bir Milletin Umudu: Bangura Biraderler


Sierra Leone futbolunda -oyuncu ihracatı açısından- son yıllarda bir kıpırdanma mevcut. Özellikle de bir dönem Inter'de de forma giymiş olan Mohamed Kallon'un ülkeye yaptığı büyük yatırımlar ve açtığı futbol okulu, Sierra Leone gençlerinin futbola daha eğilimli olmasını sağladı. Milan'da forma giyen Rodney Strasser, geçtiğimiz sezon Partizan'a transfer olan Medo, Norveç'in Fredrikstad takımında forma giyen Jabbie ve AIK forması terleten Bangura biraderler, bu okulun dünya futboluna sunduğu son isimler.

İki oyuncunun arasında kan bağı var mı, yok mu inanın bilmiyorum. Ancak büyük olan Mohamed, küçük olan Tetteh'ten yalnızca 5 ay büyük olduğu için kardeş olmaları biraz zor gibi gözüküyor. Ancak aralarında bir ''emmioğlu'' yakınlığı bulunuyorsa ne âlâ. İkilinin saha içinde birbirlerine gösterdiği yakınlığı görünce, benim onlara Bangura biraderler dememem için pek bir neden kalmıyor aslında.

Tam İsmi: Mohamed Bangura

Uyruk: Sierra Leone

Oynadığı Klüp: AIK Stockholm

Mevkii: Kanat Forvet/Forvet

Doğum Tarihi: 27.07.1989

Boy: 1,77

Ayak: Sağ





İlk olarak Mohamed ile başlayalım. 2010'un Haziran ayında kiralandığı İsveç 2. Ligi takımlarından Varnamo'da büyük bir çıkış yakalayarak, 13 maçta 12 gol kaydeden Mohamed, geçen sezonun başında İsveç 1. Ligi takımlarından AIK'a transfer oldu. Güçlü fiziği, birebirdeki becerisi, tekniği ve süratiyle ön plana çıkan Mohamed daha çok ikinci forvet tarzında bir oyuncu. AIK takımında dizilişi göre sol forvet veya Ibrahim'in yanında ikinci forvet olarak görev yapan Mohamed, daha çok biraderini beslemekle görevli.

Bu sezon çıktığı 13 maçta 5 gol atıp, 2 de asist yapan Mohamed oldukça çalışkan bir oyuncu. Milli takımıyla 3 maça çıkan Mohamed, bir de gol kaydetti.

Tam İsmi: Ibrahim Tetteh Bangura

Uyruk: Sierra Leone

Oynadığı Klüp: AIK Stockholm

Mevkii: Santrfor

Doğum Tarihi: 27.12.1989

Boy: 1,83

Ayak: İkiside





Tetteh, henüz 21 yaşında olmasına rağmen ABD'de (Cleveland Stars ve Cascade Surge) forma giymiş bir oyuncu. Esas çıkışını ise 2010'un Temmuz ayında kiralandığı İsveç'in Köping takımında gerçekleştirdi. 9 maçta 12 gol atma becerisi gösteren Tetteh, 2011'in Ocak ayında, Mohamed'in de referansıyla AIK'a transfer oldu.

Güçlü fiziği, sürati, top saklama becerisi ve gol vuruşu becerisiyle ön plana çıkan Tetteh tam bir gol makinesi. Bu sezon çıktığı 13 maçta 14 gol atan ve 1 de asist yapan Tetteh, adeta gol atmak için yaratılmış. Sierre Leone formasıyla 2 milli maça çıkan oyuncu, 3 gol kaydetti.

Bu iki isim çoktan devlerin radarına girdi bile. Özellikle de Liverpool, bu iki oyuncuyla yakından ilgileniyor.

Bangura biraderlerin büyük takımlara transfer olma olasılığının bile Sierra Leone halkını ve özellikle de çocukları oldukça heyecanlandırdığından hiç şüphem yok. Açlık, sefalet ve savaşa doğan çocukların yegâne umudu olan futbol, artık bu ülkenin çocuklarının da kurtarıcısı olabilir.