10 Nisan 2011 Pazar

Güney Amerika 17 Yaş Altı (Sudamericano Sub 17) Turnuvasının Ardından


12 Mart'ta başlayan ve büyük bir heyecana sahne olan Güney Amerika 17 Yaş Altı Turnuvası, dün gece oynanan Paraguay - Kolombiya, Ekvador - Uruguay ve Arjantin - Brezilya karşılaşmalarıyla sona erdi. Bu yıl 14.sü düzenlenen turnuvayı Brezilya kazandı. Brezilya, üst üste 4. kez şampiyon olurken, toplamda da 10. şampiyonluğuna ulaştı.

Brezilya, Arjantin'i 3-2'yle geçerken, Brezilya'nın gollerini Leo, Guilherme ve Matheus Barbosa kaydetti. Arjantin sayılarının altında ise Baez ve Andrada'nın imzaları vardı. Brezilya, Final Grubu'nda oynadığı 5 maçta 13 puan toplayarak mutlu sona ulaştı. Arjantin ise turnuvayı 7 puanla 3. sırada tamamladı.

Uruguay, ev sahibi Ekvador'la 1-1 berabere kalınca, 9 puanda kalarak ikincilikle yetinmek zorunda kaldı. Ev sahibi Ekvador turnuvayı 6 puanla 4. sırada bitirdi.

Kolombiya ise Paraguay'ı 2-1'le geçerek Final Grubunu 5. sırada tamamladı. Paraguay ise 5 maçta topladığı 1 puan ile grup sonuncusu olmaktan kurtulamadı.

İlk 4 sırayı alan takımlar, Bu yıl Meksika'da düzenlenecek olan (18 Haziran-10 Temmuz) U17 Dünya Şampiyonası'na gitmeye hak kazandı.

İşte Brezilya'nın şampiyon olduğu maçın özeti:



Turnuvanın gol kralı, attığı 6 golle Uruguaylı Juan Mascia oldu. Asist kralı olan isimse, Brezilya'nın 10 numarası Adryan'dan başkası değil.

Peki Bize Göre Turnuva Nasıldı?

Turnuvanın kalitesi, Güney Amerika 20 Yaş Altı Turnuvası'nın kalitesinin altındaydı kesinlikle. Sahada oynanan futbol pek tatmin edici düzeyde değildi; ancak, oyuncuların bireysel performansları bu açığın kapanmasında önemli rol oynadı. Yine takip edebildiğimiz maçlarda birçok isim ağımıza takıldı. Bunun sonucunda tam 24 ismin analizini paylaşma fırsatı bulduk.

Öne Çıkanlar, Dikkat Çekenler, Hayal Kırıklıkları

Kaleciler yine bizi hayal kırıklığına uğrattı. Yaşları bir kaleci için çok küçük; bunu kabul ediyoruz. Ancak öyle hatalar yaptılar ki, akıl almaz derecede.

Brezilya'nın kullandığı duran toplar, en etkili silahlarıydı. Attıkları gollerin (22) neredeyse üçte biri duran toplardandı. Bu durumun oluşmasında müthiş kesici Adryan'ın ve hücumda gösterdiği başarıyı savunmada gösteremeyen; ancak bir stoper olan Matheus Barbosa'nın katkısı çok büyüktü.

Şili ve Peru'nun erken vedalarını savunmadaki problemlerine bağlıyoruz. Yoksa etkili hücum oyuncularına sahiplerdi. Bu durum sayesinde futbolun bir takım oyunu olmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık.

Turnuvada öne çıkan orta saha oyuncuları azınlıktaydı. İşi daha çok hücum oyuncularının bitirdiğini söyleyebilmek mümkün. Yani takımların orta sahaları kopuk kopuktu.

Turnuvanın en sistemli takımı Uruguay'dı. Ne oynadıklarını; sahada ne yaptıklarını biliyorlardı. Uruguay'ın dışında Ekvador, Arjantin'in ve Brezilya'nın oyunları fena değildi.

10 numaranın sihri, bu turnuvada da ortaya çıktı. Neredeyse her takımın 10 numaralı futbolcusu, bireysel olarak çok iyi bir performans ortaya koydu.

Gelelim işin eğlenceli kısmına. Turnuvanın en güzel golünü seçmekte kararsız kaldık. Dün gece Brezilya'nın 2. golünü kaydeden Guilherme'nin golü şahane. Ancak Bolivyalı Robert Silva'nın attığı golün de hakkını yemek olmaz. İşte Silva'nın golü (İlk gol):



Bizim Altın 11'imiz ise şöyle:


Altın 11

1-) Mathias Cubero (Uruguay)

2-) Claudio Winck (Brezilya)
3-) Cristian Ramirez (Ekvador)
4-) Emiliano Velazquez (Uruguay)
5-) Ridder Alcivar

6-) Pedro Osorio (Kolombiya)
7-) Leandro Paredes (Arjantin)
8-) Adryan (Brezilya)

9-) Lucas Piazon (Brezilya)
10-) Lucas Ocampos (Arjantin)
11-) Juan Mascia (Uruguay)



Aslında bir de gümüş 11 oluşturmak istedik; ancak beğendiğimiz orta saha ve defans oyuncularının sayısı bir elin parmakları kadar bile olmayınca, kadroyu kuramadık.


Yukarıda da değindiğim, analizlerini yaptığımız 24 oyuncunun linkleri aşağıda.

Arjantin







Bolivya



Brezilya





Ekvador







Kolombiya




Paraguay




Peru



Şili




Uruguay





Blog olarak bir öz eleştiri yapmamız gerekli. Bu turnuvayı tam istediğimiz gibi takip edemedik. Belki yazılacak daha çok isim vardı, ancak bu kadarıyla yetinmek zorunda kaldık. Gözden kaçan isimler olduysa, affola.

Klasik bitirişimizi yapalım: Bir turnuvanın daha sonuna geldik. Umarım nice turnuvaları izleme ve sizlere aktarma imkanımız olur.

Şamil Akdağ - Burak Demirsoy

1 yorum: